top of page

Paška đitka

Updated: Jun 23, 2021


RUTA: Otok Pag

TRAJANJE RUTE: 3 dana u ovom slučaju

KILOMETRAŽA: 60km + po Pagu

MOTOR: Honda FMX650, Honda CBR 919RR, YamahaXT660

ZANIMLJIVOSTI: Sjeverni vrh otoka, Lunjski maslinik, plaža Metajna, grad Pag.....

Zašto đitka? Jer nije Pag samo sir i čipka! Ova đitka je bila poluisplanirana kao i sve ostalo najbolje, stoga donosim reportažu sa vožnje od apsolutnog sjevernog vrha Paga do paškog mosta.

Krenuli smo jedne vruće subote u kolovozu i po nalogu Mate skupimo ga u Šibeniku jer je reka da će me isprebijati ako se ne javimo... Dobar start i najbolja motivacija! Jedino što smo znali je da ćemo prespavati na najsjevernijoj točci Paga, gdje ni Mate još nikad nije bio, a ima kuću na Pagu tttt Mate, Mate... Ispeglali smo junački okuke do Prizne, što iz gušta što iz žurbe da ne zakasnimo na zadnji trajekt taj dan iz Prizne za Žigljen. Jer naravno da se nikad ne ide nazad istim putem kojim si došao!

Odspavali smo na samom rubu Paga u lijepoj šumici gdje je tišina bila tolika da je zujalo u ušima, aposolutno ništa se nije čulo, tu noć je bila takva bonaca da ni vala jednoga nije bilo.To je bilo to što smo htjeli, nismo očekivali ali dobili, pa smo joj opjevali onu "čudnaaaa šumaaaa je toooo... " Da napomenem, čini nam se da je ta šumica ipak nečije privatno vlasništvo, ali bili smo pristojni i neupadljivi, iako sa tri motora parkirana na obali, ahh...

Dalje -u Lunu se lunja kako i spada - imate priliku obići najstariji hrvatski maslinik. Na ulazu u taj ogromni maslinik postoji i naplatna kućica ali čak ni usred kolovoza nije bilo nikoga pa smo se ležerno prošetali jednim malim dijelom. Nakon toga slijedila je vožnja za plažu Metajna te šetnja do plaže trekom zvanim Život na Marsu, i stvarno tako izgleda cijeli krajolik - suh i oštar, oprane sivosmeđe boje.

Od Luna do Metajne ima samo jedna cesta koja ide sredinom toga uskog dijela otoka i tu se ocrtava njegova posebnost. Pejzaž otoka se ne zove bezveze mjesečevom površinom i čudno je vidjeti jedan naš otok tako opran morem i solju da se vide samo nijanse kamenja i poneka zelena točkica bilja koja se izborila za život u toj surovosti. Vidici su predivni, od Velebita sa lijeve strane do opranog arhipelaga sa desne strane.

Zatim slijedi nezaobilazni Pag sa slikavanjem na vidikovcu poviše mjesta i solana koje se mogu posjetiti, kao i muzej smješten u bivšim magazinima soli.

Baš kad smo mislili krenit kući Mate nas je omeo u tom planu (što nikad nije teško) i ugostio kod sebe u bungalovima u mjestu Povljane na samoj obali, uz pješčanu plažu. Putem smo naletjeli i na snimanje reklame za neka bijesna auta, ali nisu nam htjeli reći koja. To govori o tome koliko je krajolik dojmljiv, a ceste uredne i lijepe za voziti i uživati usput. Samo pazite na ovce preko ceste! I za kraj obavezni stop i kava na paškom mostu te obilazak tvrđave čuvarice toga čudesnog otoka.

Cijeli otok je zanimljiva priča za proći, vožnja stane u jedan dan ali je šteta žuriti i ne obići ga kako spada, prošetati, kupati se i uživati u svemu što pruža.


63 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page